Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın ülkemiz çoksesli müziğine büyük emeği geçmiş bir besteci, sanat destekçisi, yorumcu ve/veya eğitimciye katkılarından dolayı Vakfın ve müzikseverlerin şükranlarını sunmak üzere her yıl takdim ettiği  ve Vakıf kurucularımızdan Cevza And anısına ihdas edilen  “Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası”nın 30’ncusu  sahibini buluyor.

​Vakıf Kurullarının oybirliği ile, Mehmet A. Başman Türkiye’de Batı tarzı klasik müzik sanatının gelişmesi yönündeki gayretlere, bir yandan uzun süreyle başkanlığını yürüttüğü Sevda-Cenap And Müzik Vakfı vasıtasıyla, bir yandan da kişisel olarak doğrudan desteği; bu alanda her düzeydeki sanatçılara ve onların sanatlarını daha iyi koşullarda icra etmelerine yönelik çabaları; bunlar arasında doruklara çıkmış olanların adlarının ulusal belleğe kazınması için önayak olduğu yayınlar; Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin uzun yıllar boyunca aksatılmaksızın sürdürülmesindeki payı ve bu yolla geniş halk kitlesine müzik sanatının ender ve üstün eserlerini sunmaktaki başarılı ve örnek girişimleri; kısaca müzik sanatı alanında ender rastlanan sanat koruyuculuğu nedeniyle ölümünün ardından 2017 yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’na layık görülmüştür.

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı
2017 VAKIF ONUR ÖDÜLÜ ALTIN MADALYASI

Mehmet A. Başman’ın

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın ülkemiz çoksesli müziğine büyük emeği geçmiş bir besteci, sanat destekçisi, yorumcu ve/veya eğitimciye katkılarından dolayı Vakfın ve müzikseverlerin şükranlarını sunmak üzere her yıl takdim ettiği  “Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası”nın 30’ncusu sahibini buluyor.

Vakıf Kurullarının oybirliği ile, Mehmet A. Başman “Türkiye’de Batı tarzı klasik müzik sanatının gelişmesi yönündeki gayretlere, bir yandan uzun süreyle başkanlığını yürüttüğü Sevda-Cenap And Müzik Vakfı vasıtasıyla, bir yandan da kişisel olarak doğrudan desteği; bu alanda her düzeydeki sanatçılara ve onların sanatlarını daha iyi koşullarda icra etmelerine yönelik çabaları; bunlar arasında doruklara çıkmış olanların adlarının ulusal belleğe kazınması için önayak olduğu yayınlar; Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin uzun yıllar boyunca aksatılmaksızın sürdürülmesindeki payı ve bu yolla geniş halk kitlesine müzik sanatının ender ve üstün eserlerini sunmaktaki başarılı ve örnek girişimleri; kısaca müzik sanatı alanında ender rastlanan sanat koruyuculuğu nedeniyle, ölümünün ardından 2017 yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’na layık görülmüştür.

Tören 6 Aralık’ta…

Vakfımızın 28 yıllık değerli başkanı ve sanat destekçisi Mehmet A. Başman’ın  madalyası 6 Aralık 2017, Çarşamba  akşamı saat 20.00’de Ankara’da (iyileştirme projesinin fikir  ve uygulaması kendisine ait)   MEB Şura Salonu’nda yapılacak törenle ailesine tevdii edilecek. Tüm müzik ve sanatseverler ile basın mensupları davetlimizdir.

“Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası” Sahipleri

İlk kez 1989 yılında Cevat Memduh Altar’a verilen bu ödüle ilerleyen yıllarda Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş, Leyla Gencer, Cemal Reşit Rey, İdil Biret ve Suna Kan, Nevid Kodallı, Hasan Ferid Alnar, Ferhunde Erkin, Ferid Tüzün, Prof.Dr. Kamuran Gündemir, Hikmet Şimşek, Faik Canselen, Ayhan Baran, Prof.Dr. İhsan Doğramacı, Ayla Erduran, Gülsin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İlhan Baran, Muammer Sun, Gürer Aykal, H.Ü.Ankara Devlet Konservatuvarı, Ertuğrul Oğuz Fırat ve Ruşen Güneş, Yalçın Tura ve Turgay Erdener layık görüldü.

MEHMET AKMAN BAŞMAN  (1929-2016)

Ülkenin tanınmış eğitimcilerinden Avni Başman ve ilkokul öğretmeni Ümmü Gülsüm‘ün oğlu olarak 1929 yılında Ankara’da doğdu. 1948’de Galatasaray Lisesi’nden, 1953’te İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Genel Makine bölümünden mezun oldu.

1953 yılında Tokar A.Ş’de proje ve uygulama mühendisi olarak çalıştı. 1954–1955 yıllarında İ.T.Ü. Maden Fakültesi Hidrojeoloji Enstitüsü’nde asistanlık yaptı. 1957’de Fransız Petrol Enstitüsü’nde, petrol sondaj ve üretimi konusundaki yüksek lisansını tamamladı. Ülkeye dönüşünde D.S.İ Yeraltı Suları Dairesi’nde sondaj başmühendisi olarak görev yaptı.

1957–1958 yıllarında 7. Kolordu, Diyarbakır Askeri Emlak Müdürlüğü’nde Makine Mühendisi – Yedek Subay olarak askerlik görevini yaptı. 1959–1975 yıllarında Anadolu Çimentoları A.Ş. Yunus Çimento Fabrikası’nda sıra ile bakım işletme, proje mühendislikleri ve teknik müdür görevlerinde bulundu. 1973–1975 yıllarında sanayi danışmanlığı ve inşaat alanında çalıştı.

1976–1985 yıllarında danışman olarak yurtiçi ve yurtdışında görev aldı. Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Sanayi Geliştirme Kuruluşu’nun çimento uzmanı olarak Latin Amerika, Hindistan, Afrika ve Arap ülkelerinde uzun ve kısa süreli görevlerde bulundu.

1986 yıllından itibaren, bir aile şirketi olan Kavaklıdere Şarapları A.Ş.’nin yönetimine fiilen katıldı ve 1988 yılından itibaren de Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendi.

Aynı yıl ablası Cevza And’ın vefatı üzerine, 1973 yılında kurucuları arasında yer aldığı Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın başkanlık görevini devraldı. Hayata veda ettiği 2016 Ağustosu’na kadar 28 yıl aralıksız bu görevi başarıyla sürdürdü.

Türkiye’de şarap sektörünün gelişmesine katkıda bulundu: Yeni bağ ve tesisler kurdu. Unutulan Anadolu üzüm türlerinin geliştirilip tanıtılmasını, bölgesel şarapçılığın canlandırılmasını sağladı. Sosyal ve teknik toplantılar düzenledi. Kitap ve süreli yayınlar hazırlanmasına destek verdi.

Çok yönlü çabalarıyla klasik müzik sanatının gelişimine de katkı sundu: İcracılara, öğrencilere, kurumlara maddi ve manen kişisel olanakları ve Vakıf kanalıyla sahip çıktı. Gençlik orkestralarının, çocuk ve kadın korolarının kurulmasında, klasik gitar ve koro yarışmaları ile şenliklerinin başlatılmasında, yaşatılmasında önemli rol aldı. Kitap, CD, DVD ve süreli yayınlarla gelişimin önünün açılmasına, kalıcılık sağlamasına önayak oldu.

Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin gelişmesi ve aksatılmaksızın sürdürülmesini, Festivalin  Avrupa Festivaller Birliği üyeliği’ne,  Vakfın  da Uluslararası Dünya Gençlik Müzik Birliği’ne kabulünü sağladı.

Ankara’nın sanatsal kapasitesinin birer yansıması olan Beethoven’ın 9. Senfonisi ve Mahler’in Binler Senfonisi gibi eserlerin hafızalardan silinmeyecek dev prodüksiyonlarla seslendirilmesini sağladı.

Ankara’da MEB Şura Salonu’nun devlet, SCA Müzik Vakfı ve sanatseverlerin katkılarıyla yenilenmesini, büyük izleyici kapasiteli çok amaçlı konser-gösteri salonuna dönüştürülmesini sağlayarak da şehrine ve kültür sanata destek verdi.

Galatasaray Spor Kulübü Divan Üyesi ve Çağdaş Sanatlar Vakfı kurucu üyesi Mehmet Başman, 1986 yılında Japon Prensi Mikasa önderliğinde başlayan ve uzun yıllar katkı verdiği Kaman Kalehöyük kazıları için Prens Mikasa Vakfı’nın kuruluşuna öncülük etti ve kurucu üyesi kurucu üyesi oldu.

Polonya’nın “Zlota Oznaka Ordeu Zaslugi”, Fransa’nın “Officier de l’ordredes Arts et des Lettres” ve “Officier de l’Ordre Nationaldu Mérite”, Avusturya’nın “für Wissenschaftund Kunst”, Belçika’nın “Ordre de la Couronne” ve Litvanya’nın “Liyakat Madalyası” ile ödüllendirildi.

1997 yılında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “Ülkemizin dünyaya tanıtılmasında ve devletimizin yücelmesinde gösterdiği üstün başarıdan dolayı“ T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na layık bulundu.

Başkanlık yaptığı dönemde Sevda-Cenap And Müzik Vakfı,  2005 yılında Cumhuriyetin 82. Kuruluş Yıldönümünde Türk Toplumunun  kültür ve sanat hayatına katkı ve hizmetlerinden dolayı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı  Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Madalya ve Rozeti ile ödüllendirildi.