2022 Yılı SCA Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası, Rengim Gökmen'in...
Sevda-Cenap And Müzik Vakfı
2022 YILI VAKIF ONUR ÖDÜLÜ ALTIN MADALYASI
Rengim Gökmen’in
Vakıf Kurucularından Cevza And Başman’ın anısına 1988 yılında oluşturulan ve her yıl aramızdan ayrıldığı 6 Aralık tarihinde, ülkemizde çoksesli müziğin tanınmasında, benimsenmesinde ve gelişmesinde olağanüstü katkıda bulunan bir Besteci ve/veya yorumcu, eğitimci, sanat destekçisi ya da kuruma Vakfın ve müzikseverlerin şükranlarını sunmak üzere takdim ettiği "Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası”nın 36’ıncısı sahibini buluyor.
Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Yönetim Kurulu “Türk bestecilerinin eserlerinin ilk seslendirilmelerine, kayıtlarına ve ülke genelinde icralarına katkısı, genç yorumcuların ve orkestra şeflerinin yetiştirilmesine, yeni orkestraların kuruluşuna, ulusal ve uluslararası Opera ve Bale Festivalleri ile yarışmaların oluşumlarına öncülüğü ile Türkiye’nin tanıtımına katkılarından ötürü” Orkestra şefi ve eğitimci Rengim Gökmen’e verilmesine oy birliği ile kararlaştırmıştır.
Rengim Gökmen: Öncelikle Şefliği Tercih Eden Bir Müzik İnsanı
19 Ağustos 1955 Ankara doğumlu. Türkiye'nin orkestra şefleri varlığı içinde önde gelen, yenilikçi, Türk bestecilerinin eserlerine sıklıkla eğilen, bir bölümünün ilk seslendirmelerini yapan, şeflik veya sanat danışmanlığını üstlendiği kurumlarda yeni etkinliklerin, festivallerin, yarışmaların düzenlenmesine, birimlerin kurulmasına önayak olan, yeni şeflerin yetişmesi için eğitimcilik etkinliklerini elden bırakmayan değerli bir müzik insanı.
Müziğe küçük yaşlarda annesi opera sanatçısı Muazzez Gökmen'in gözetiminde başladı. Piyano ve kompozisyon çalışmalarını Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Ferhunde Erkin, Nimet Karatekin (piyano), İlhan Baran ve Ahmet Adnan Saygun (kompozisyon) gibi, müzik tarihimizin unutulmaz, kült isimleriyle tamamladı.
Gökmen'in önünde iki seçenek vardı. Ya kompozisyonda uzmanlaşmaya devam ederek besteciliğe yönelecek, ya da çok sevdiği orkestra şefliğinde uzmanlaşacaktı. Öğretmenlerinden değerli besteci ve eğitimcimiz İlhan Baran, onun kompozisyan alanında devam etmesini arzuluyordu. Ama Gökmen'in orkestra şefliği sevgisi ağır bastı.
Devlet bursuyla orkestra şefliği öğrenimi için İtalya'ya gönderildi. Önce Roma Santa Cecilia Konservatuvarı, daha sonra Siena Accademia Chigiana ve Santa Cecilia Yüksek Müzik Akademisi şeflik bölümlerinden Franco Ferrara'nın öğrencisi olarak birincilikle mezun oldu. Türkiye'de başladığı keman ve yaylı çalgılar tekniği üzerine çalışmalarını da İtalya'da altı yıl boyunca O.Vicari ile sürdürdü.
Avusturya, İngiltere ve Hollanda'da orkestra şefliği üzerine çalışmalar yaptıktan sonra, 1980 yılında katıldığı 'Gino Marinuzzi' San Remo Uluslararası Şeflik Yarışması'nı kazanarak büyük başarı elde etti. Daha sonra Avrupa'nın hemen hemen bütün ülkelerinde, A.B.D ve Güney Amerika'da orkestralar yönetti. 1984-89 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Direktörü, 1992-95 ve 2007-2014 yılları arasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olarak görev yaptı. Bu görev dönemlerinde Aspendos Opera ve Bale Festivali'ni, İstanbul Opera Festivali ve Bale Yarışması'nı başlattı, Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin kuruluş çalışmalarını yürüttü.
1988 yılında İtalya hükümeti tarafından, opera sanatının tanıtımı ve gelişimine yaptığı katkılar nedeniyle ´Cavalleria´ nişanı ile onurlandırıldı. Artık alacağı ödül ve unvanlar birbirini kovalayacaktı:
1991 TÜTAV - Türkiye'nin yurtdışındaki tanıtımına katkı ödülü
1995 Kültür Bakanlığı – Yılın En İyi Şefi
1997 TOBAV - En Başarılı Opera Şefi
1998 Devlet Sanatçısı
1999 Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü (Yüksek Kültür ve Sanat Nişanı)
2010 Donizetti Ödülleri - Yılın Orkestra Şefi ve Müzik Kurumu Yöneticisi Ödülleri
2019 İKSV Uluslararası İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü
2022 33. Ankara Film Festivali Sanat Çınarı Ödülü
Rengim Gökmen, devlette ve özel kurumlarda, bazılarını halen sürdürdüğü şu görevlerde bulundu:
. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 1. Şefliği
. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 1. Şefliği
. Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Yönetmenliği
. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Sanat Yönetmenliği (İki kez)
. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyeliği ( Profesör)
. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası Kurucu Şefliği ve Genel Müzik Yönetmenliği
. Karşıyaka Oda Orkestrası Süpervizörlüğü ve Şefliği
Gökmen'in çalıştığı ve yönettiği kurumlarda, kuruluşunu sağlayıp desteklediği sürdürülebilir proje ve etkinlikleri şöyle sıralayabiliriz:
. Aspendos Opera ve Bale Festivali ( Daha sonra uluslararası boyuta yükseltildi)
. Modern Dans Topluluğu (Ankara ve İstanbul)
. Birim Dans Tiyatrosu (Ankara ve İzmir)
. İstanbul Uluslararası Opera Festivali
. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması ve Festivali
. Eskişehir Ulusal Opera-Bale Günleri ( Eskişehir BB ile ortaklaşa)
. CSO-Doğuş Kampüste Senfonik Akşamlar Turnesi
Rengim Gökmen'in şef olarak yönettiği orkestralarda geniş kadrolu ve büyük çaplı senfoni, oratoryo ve operaları seslendirmeyi öncelikle tercih ettiğini görürüz. Bu yönelimiyle, repertuar genişlemelerine katkı sağlamış, dinleyicinin sıklıkla ulaşma olanağı bulamadığı yapıtları seslendirterek takdir kazanmıştır. Yaptığı konserlerde en iyi sonucu almak için, gerekirse aylar öncesinden partitür üzerinde çalışmaya başlar, kendini hazırlar. Genellikle eserlerin özgün haline, bestecinin arzularına sadık kalmakla birlikte, eğer orkestranın yapı ve yetkinliği elverişliyse bazı yapıtlarda daha dinamik, canlı, biraz hızlıca tempoları tercih eder. Konçerto eşliklerinde solistlerin zor duruma düşmemesi ve uyumun en iyi biçimde sağlanması için büyük özen gösterir.
Gençlik yıllarında yüreğine düşen orkestra şefliği sevgisini ve birikimini gençlere aktarmayı önceliği olarak görmektedir.
Şefik Kahramankaptan