2023 Yılı SCA Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası, Filiz Ali'nin

Filiz Ali
1937 yılında İstanbul’da doğdu. Babası, Türk edebiyatının ünlü yazarlarından Sabahattin Ali, annesi Aliye Hanım’dır.

Ankara Devlet Müzik Konservatuvarı Yüksek Piyano Bölümü’nde Ferhunde Erkin'in sınıfından 1958 yılında mezun oldu. Müzik eğitimine devam etmek için Fullbright bursu ile ABD'ye gitti. Boston, Massachusetts'de New England Conservatory of Music'te (Yeni İngiltere Müzik Konservatuvarı) David Barnett'le ve New York'taki Mannes College of Music'te (Mannes Müzik Koleji) Frank Sheridan'la çalıştı.

Türkiye'ye döndükten sonra 1962-1965 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuvarı'nda piyano ve eşlik öğretmeni olarak görev yaptı. 1965'te İstanbul'a yerleşti. 1972'ye kadar İstanbul Şehir Operası ve İstanbul Devlet Operası'nda korrepititörlük, 1972 ile 1985 seneleri arasında ise Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda piyano ve eşlik öğretmenliği yaptı. Yüksek lisansını Chevening Bursu ile gittiği İngiltere'de Londra Üniversitesi'nin bünyesindeki Kings College'ın müzikoloji bölümünde 1985-1986 yıllarında tamamladı. 1987'de Mimar Sinan Üniversitesi'nin müzikoloji bölümüne geçti. 1990-2005 yılları arasında Müzikoloji bölümü başkanlığının yürüttü.

1962-1995 yılları arası TRT Ankara ve İstanbul Radyoları’nda, 1985-1986 yılları arasın Londra’daki BBC Türkçe Yayınlar Bölümü’nde müzik programı yapımcılığı yaptı. Filiz Ali, 1989-1992 yılları arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. 1995- 2007 arasında  Uluslararası Eskişehir Festivali’nin de müzik danışmanlı¬ğını sürdürdü.

Türkiye ve yurtdışından konservatuvar düzeyinde öğrencilere yönelik müzik ustalık sınıfları düzenlemek amacıyla 1998 yılında kurulan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’ni (AIMA) Destekleme ve Geliştirme Derneği ile Ayvalık Kültür Sanat Vakfı’nın kurucusu ve yöneticisidir. Balkan Müzik Forumu'nun kurucularından olan Filiz Ali, Uruguay’ın başkenti Montevideo’da toplanan UNESCO Uluslararası Müzik Konseyi’ne Türkiye temsilcisi olarak katıldı (2003). European Music Council (Avrupa Müzik Konseyi) Türkiye temsilciliğini yaptı.

Cumhuriyet, Hürriyet, Yeni Yüzyıl,Radikal, Milliyet gazetelerinde ve “Esquire”, “Marie-Claire”, “Vizyon”, “kitap-lık”, “Müzikoloji Dergisi” gibi dergilerde müzik eleştirmenliği yaptı. 2002-2004 yılları arasında Açık Radyo’da “Katalog” adlı müzik programını hazırlayıp sundu. 2020 yılına kadar Sabancı Üniversitesi’nde Müzik Tarihi Dersleri verdi.

Çalışmaları, 1995’te Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres madalyasıyla ödüllendirildi. 2011 yılında Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’ni (AIMA) ile birlikte kültür alanında Vehbi Koç Ödülü'ne layık görüldü. 2015 yılında ise çoksesli Batı müziğinin yaygınlaşmasına yönelik çalışmaları dolayısıyla İKSV'nin düzenlediği 43. İstanbul Müzik Festivali'nin Onur Ödülü’ne değer görüldü.

Kitaplar: Sabahattin Ali Anılar, İncelemeler, Eleştiriler 1979,  Müzik ve Müziğin Sorunları 1987-2011, Filiz Hiç Üzülmesin 1995, Cemal Reşit Rey’e Armağan 1996, Ferhunde Erkin Tuşlar Arasında 2000, Elektronik Müziğin Öncüsü Bülent Arel 2002, Müzikli Geziler 2012, Müzisyen Portreleri 2016, Yok Bi’şey Acımadı ki…2017.

KARAR

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı

2023 Yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’nın

"Yazar, müzik eleştirmeni ve sanat yöneticiliği kimliklerinin yanı sıra, kuruluşuna ve yaşatılmasına öncülük ettiği Uluslararası Müzik Akademisi ve Müzik Festivali ile genç yeteneklerin gelişimlerine, ülkemizin tanınırlığına ve Türkiye'de Klasik Batı Müziğinin yaygınlaşmasına katkıları nedeniyle” eğitmen, piyanist ve müzikolog Prof. Filiz Ali’ye verilmesini oy birliği ile kararlaştırmıştır.

Ankara, 24 Kasım 2023