Left Side Event

Türkiye'nin Her Köşesinden Müzisyenler

Millî Mücadelenin müzikal izdüşümü

Hakan Ali Toker’in Cumhuriyetin 100 Yıl Marşı Kaydı

Piyanist ve besteci Hakan Ali Toker’in Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıl dönümü nedeniyle bestelediği 100. Yıl Marşı’nın profesyonel ses ve video kaydı, 30 Eylül - 1 Ekim tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Salonu’nda, Türkiye’nin her yerinden gelecek gönüllü müzisyenlerinden oluşacak 63 kişilik büyük bir orkestra ve 100 kişilik çoksesli koro ile yapılacak.

Ülkenin her yerinden Cumhuriyete bağlı profesyonel ve amatör  müzisyenlerin, öğretmenlerin ve farklı meslek sahiplerinin özveride bulunup kendi koşulları ile Ankara’ya gelerek, evlerini açan Ankara’lı koristlerin evlerinde konaklayarak  seslendireceği,  Türk halkının ve Türk müzisyenlerinin el birliğiyle ortaya çıkaracağı marş, her şeye rağmen halen var olan ve var olacak laik Atatürk Türkiye’sinin sesini dünyaya duyuracağı bir proje.

Ülkemizin kurucusu ve bu ülkede insanca yaşamanın koşullarını bize öğreten, dünya standartlarında sanat yapma ortam ve olanaklarını da yaratan sanat aşığı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in değerlerine sahip çıkan gönüllü müzisyenlerden oluşan bir toplulukla birlikte milli mücadelenin müzikal izdüşümü olmayı amaçlamış olan Toker, bestesini Cumhuriyetimizin 100. yılı onuruna Ulusumuza armağan ediyor.

Ankara’nın Başkent Oluşunun 100. Yılı

İlk seslendirme ve çekimin özellikle Ankara’da yapılması da Atatürk’ün Ankara’da kimsenin görmediği bir potansiyeli görmesi ve ülkemizin kalbi, stratejik merkezi kalbi, başkenti yapması ile Türkiye Cumhuriyeti’nin çoksesli müzik hareketinin başladığı, Ankara Devlet Konservatuvarı başta olmak üzere ülkemizde çoksesli müziğin yeşermesi için ilk eğitim ve sahneleme kurumlarının da kurulduğu şehir olmasına dayanıyor.

Millî Mücadele günlerinde ki gibi ulus ve yurdu ilgilendiren bir konuda aşında ekmeğinde imece usulü ile yaratılacak gönüllü gençlerin organizasyonu ile halkımızın da maddi destekleriyle gerçekleşecek bu coşku dolu çalışmanın ürünü video ve kayıtlar önümüzdeki günlerde farklı kanallardan paylaşılacak.

Hakan Ali Toker; 1976 yılında Mersin’de doğan Hakan A. Toker, büyük bölümünü Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde aldığı başladığı klasik piyano ve bestecilik eğitimini ABD’de Indiana Üniversitesi Müzik Fakültesi’nde tamamladı (2000, lisans). Bu kurumda caz ve elektronik müzik de çalıştı. Resmî öğrenimine paralel olarak doğaçlama ve Türk müziği konularında kendi kendini yetiştirdi; piyanodan sonra kanun ve akordeon çalmayı öğrendi. ABD’de yaşadığı 9 yıl boyunca çok sayıda konser verdi. Klasik müzik alanındaki çalışmalarını, etnik dünya müzikleri de içerecek şekilde genişletti. İcracı olarak bugüne kadar 28 ülkede konser verdi; İstanbul, Ankara, Mersin, Side, Lvov (Ukrayna), Indianapolis Caz (ABD) gibi pek çok uluslararası festivale katıldı. Bugün solo resitallerin yanı sıra kendi kurduğu gruplar ve yarattığı projelerle albümler kaydetmeye ve konserler vermeye devam ediyor. Güncel projelerinden bazıları; “Toker Trio” ve “Şehir Hayatı” (etnik caz), “Toker Klasikleri Kurcalıyor”, “Evlerinin Önü Klavsen” “Alla Turca Alla Toker” ve “Senfonik Fasıl” (klasik-caz-Türk müziği sentezi); “Aşk Valsleri” (Klasik Batı).