Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk Fotoğrafları

Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk Fotoğrafları Sergisi

Bursa Fotoğraf Festivali’nde

Elle renklendirmeleri Osman Aziz Yeşil’e ait geçmişteki bayram kutlamaları ve Atatürk fotoğrafları ile İnönü Vakfı’nın arşivinden, Cumhuriyet’in kazanımlarından olan günümüzün devlet sanatçılarının çocukluk konserlerine ilişkin fotoğraflardan Sevda-Cenap And Müzik Vakfı için Osman Aziz Yeşil ve Pınar Alpay Yüksel tarafından derlenen sergi, 13.Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali kapsamında 3-12 Kasım 2023 tarihleri arasında Bursa Merinos AKKM’de gezilebilir.

Sergi ilk kez 28 Ekim -20 Kasım 2017 tarihleri arasında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın Ankara’da ki sanatsal buluşma noktası And Sanat’ta açıldı. 25 Ekim -11 Kasım 2018 tarihleri arasında ise aynı derleme SCA Müzik Vakfı ve Kapadokya Üniversitesi işbirliği ile “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk Fotoğrafları Sergisi” adıyla Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Yerleşkesinde açıldı. Üçüncü sergilenişi ise 2021 Yılında 10 Kasım Atatürk’ü Anma etkinlikleri kapsamında Mamak Belediyesi işbirliği ile Ankara’da ki tarihi konservatuvar Musiki Muallim Mektebi’nde “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Fotoğrafları” başlığı altında gerçekleşti.

Sergi afişi olarak kullanılan fotoğraf Osman Aziz Yeşil’in Yalova’dan Ankara ya gelirken Adapazarı yakınlarında bir köy ilk okulunun Cumhuriyet Bayramı kutlamasında çekilmiştir.

Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararlar çerçevesinde Talim Terbiye Daire Başkanlığı Milli Eğitim 1990-91 öğretim yılında İnkılap Tarihi kitaplarında kullanılacak fotoğrafların renkli basılması kararı aldı bu kitapları hazırlayan hocalar o zamanlar Film Radyo TV ile Eğitim merkezinden yardım istediler FRTEM fotoğraf bölümü öğretmeni Osman Aziz YEŞİL fotoğrafların elle renklendirilmesini yapmış ve bunlar kitaplarda kullanılmıştır. Elle renklendirme fotoğraf üzerinde renkli kuru kalemle yapılıp saydam vernikle sabitlenmiştir. Renklendirilmiş fotoğrafların negatif filmlere çekimleri yeniden yapılmış daha sonra slayt filme çoğaltılarak Türkiye’deki bütün okullara eğitim materyali olarak dağıtımı yapılmıştır.

Sergi yıl 2017 yılından bugüne tüm Milli Bayramlar süresince çeşitli konser ve eğitimlerin de gerçekleştirildiği And Sanat ‘da sergilenmektedir.