Left Side Event

Kremerata Baltica Solistleri & Bakü Oda Orkestrası

Fuad Ibrahimov, şef

Kremerata Baltica Solistleri (Kremerata Lituanica)

1997 yılında ünlü kemancı Gidon Kremer tarafından kurulan Letonya, Litvanya ve Estonya'dan yetenekli müzisyenlerin buluştuğu Grammy Ödüllü oda orkestrası Kremerata Baltica, Avrupa'nın en önde gelen uluslararası topluluklarından biri olarak kabul edilir.

Kremerata Baltica kuruluşundan bu yana 50'den fazla ülkede ve 600 şehirde çalmış ve dünya çapında 1000'den fazla konser vermiştir.

Kremerata Lituanica, Kremerata Baltica'nın "Litvanyalı" bölümüdür. Ünlü Kremerata'nın en iyi geleneklerini sürdüren 9 müzisyenden oluşan topluluk özgün programları ile tanınır. Topluluk faaliyetlerine pandemi döneminde, tam orkestra ile yurtdışına seyahatin çok sınırlı olduğu dönemde başladı. Topluluk O zamandan beri topluluk Kremerata Baltica haricinde birçok konser vermeye devam etmektedir.

Džeraldas Bidva, keman
Grammy ödüllü Kremerata Baltica oda orkestrasının başkemancısıdır. Litvanya'da doğdu. Litvanya Müzik ve Tiyatro Akademisi'nden 1999 yılında mezun oldu.

D. Bidva, Lockenhaus, Gstaad, Maerze, Les Museiques, Salzburg gibi birçok prestijli festivalde konuk sanatçı olarak yer aldı. Oleg Maisenberg, Yurij Bashmet, Vladimir Mendelssohn, Gidon Kremer ve daha birçok büyük müzisyenle birlikte konserler vermiştir. Kariyerine aynı zamanda Litvanya ve  uluslararası alanda solist kemancı olarak devam etmektedir.

Sanatçı, 1997'deki kuruluşundan bu yana Kremerata Baltica'nın bir üyesidir.

Fuad İbrahimov, şef
Münih Yeni Filarmoni Orkestrası ve Bakü Oda Orkestrası'nın baş şefidir. 2014 yılından itibaren de Azerbaycan Ulusal Senfoni Orkestrası'nın şefliğini yapmaktadır.

Fuad İbrahimov, Orchestre Philharmonique de Radio France ile birlikte çıktığı 2018 yılında Paris'te düzenlenen Evgeny Svetlanov Uluslararası Şeflik Yarışması'nda 2.lik ödülünün sahibi oldu. Ertesi yıl Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo'yu yönetmesi için davet aldı. 2019'da Kremerata Baltica ve Gidon Kremer ile Baltık ülkelerinde ve Bükreş George Enescu Festivali'nde turneye çıktı. Aynı yıl Sinfonia Varsovia ile Folle Journée de Nantes Festivali'nde ve Tokyo'da, ayrıca Minsk'te Belarus Bolşoy Tiyatrosu Senfoni Orkestrası ile Anna Netrebko ve Yusif Eyvazov ile birlikte orkestraları yönetti.

Yeteneğinin daha geniş çapta tanınmasının ardından Fuad Ibrahimov, 2021'de Rusya Devlet Senfoni Orkestrası "Evgeny Svetlanov" ve Gautier Capuçon ile birlikte Moskova Rostropovich Festivali'ni kapatmak üzere davet edildi. Fuad İbrahimov, Kraliyet Filarmoni Orkestrası (İngiltere), Kuzey Çek Filarmoni Orkestrası, MDR Senfoni Orkestrası Leipzig, Staatskapelle Halle, Göttingen ve Nürnberg Senfoni Orkestrası, Macar Radyo Senfoni Orkestrası, Sinfonia Varsovia, Kremerata Baltica, Kronberg Akademisi, Ensemble Moderne, Letonya Ulusal Senfoni Orkestrası, Orchester National du Capitole de Toulouse, Santa Cecilia Klasik Orkestrası ve Viyana Oda Orkestrası. Müzisyenleri Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden, South Westphalian Philharmonic (Almanya) ve diğer önde gelen orkestralardan oluşan «Das kritische Orchester Berlin®'i yönetmiştir.

Bakü Oda Orkestrası
2011 yılından bu yana Üzeyir Hacıbeyli'nin adını taşıyan Bakü Müzik Akademisi'ne bağlı bir gençlik oda orkestrası olarak faaliyet göstermektedir. Orkestranın sanat yönetmeni SSCB ve Azerbaycan Halk Sanatçısı, BMA Rektörü Profesör Farhad Badalbeyli, orkestra şefi ise Fuad İbrahimov'dur.

Azerbaycan'ın tanınmış şef ve solistlerine eşlik eden orkestra birçok uluslararası festivalde, Azerbaycan'ın çeşitli büyükelçiliklerinin etkinliklerinde ABD, Almanya, İtalya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Fransa, Belçika ve diğer ülkelerdeki uluslararası kuruluşlarda Gidon Kremer, Dmitry Sitkovetsky gibi seçkin müzisyenlerle birçok konser gerçekleştirmiştir.

Orkestra, Azerbaycan Kültürüne yaptıkları katkı ve korudukları kültür mirası sebebiyle Azerbaycan tarafından ulusal ödül olan "Humay" ile ödüllendirimiştir.

Kremerata Baltica Solistleri

Faustas Latėnas