Prag Filarmonı Orkestrası

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Cumhuriyetimizin 100. Yılında Avrupa’nın en önemli klasik müzik topluluklarından Prag Filarmoniyi ağırlıyor.

Çekya’nın ve Avrupa’nın en saygın orkestralarından biri olan Prag Filarmoni’ye Çekya’nın uluslararası üne kavuşmuş keman sanatçısı Ivan Zenaty solist olarak eşik edecek.

Orkestrayı ise Çekya’nıjn önde gelen orkestra şeflerinden Leos Svarovsky yönetiyor.

Prag Filarmoni Orkestrası
Dünyaca ünlü orkestra şefi Jiří Bělohlávek ve bir grup yetenekli genç müzisyen ile birlikte 1994 yılında kurulan Prag Filarmoni Orkestrası, Avrupa’nın saygın orkestralarından biridir. 29 yaşında olan orkestra  periyodik konserlerinde resmi olarak 20. Sanat sezonunu kutlamaktadır.

Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart ve Ludwig Van Beethoven'ın eserlerindeki üst seviye icraları ile tanınan orkestradan eleştirmenlerce  övgü ile bahsedilmektedir.

Prag Filarmoni, Jakub Hrůša, Julian Rachlin, Martha Argerich, Jefim Bronfman, András Schiff, Gil Shaham, Isabelle Faust, Emmanuel Pahud, Luciano Pavarotti, Diana Damrau, Plácido Domingo, Gautier Capuçon, Maxim Vengerov, Mischa Maisky, Juan Diego Flórez, Jonas Kaufmann ve diğerleri gibi uluslararası üne sahip birçok şef ve solistle birlikte çalmıştır.

Orkestra düzenli olarak uluslararası müzik festivallerine (BBC Proms, Dresdner Musikfestspiele, MITO Settembre Musica, Pražské jaro) davet edilmekte ve dünyanın en iyi konser salonlarında (Berliner Philharmonie, Elbphilharmonie Hamburg, Musikverein Vien, Gasteig Munich, Festspiel Baden-Baden, Tokyo Suntory Hall, Umman'daki Royal Opera House Muscat, Kuveyt'teki Sheikh Jaber Al-Ahmad Cultural Centre, Seoul Arts Center, Musikverein, Théâtre Champs-Elysées ve diğerleri) konserler vermektedir.

Orkestranın 90‘a yakın kaydı bulunmaktadır ve bu kayıtların çoğu “Diapason d’Or”, Uluslararası Klasik Müzik  ve Uluslararası Opera Ödülleri gibi bir çok ödüle layık görülmüştür.

W.A. Mozart

Don Giovanni Uvertür

W.A. Mozart

La Majör Keman Konçertosu No. 5 , “Türk”

Allegro aperto – Adagio – Allegro aperto
     Adagio  (Mi Majör)
     Rondeau – Tempo di minuetto

J. Suk

Eski bir Çek  ilahisi 'Aziz Wenceslas' üzerine meditasyon, Op.35

J. V. Voříšek

Re Majör Senfoni, Op.23

Allegro con brio
     Andante
     Scherzo
     Allegro ma non troppo
     Finale. Allegro con brio

Ivan Zenaty, keman
1962 doğumlu olan kemancı profesyonel kariyerine Moskova'daki Uluslararası Çaykovski Yarışması'nın finaline katılarak başladı. Prag Bahar Yarışması'nda birincilik ödülü aldı. UNESCO Uluslararası Genç Sanatçılar Rostrumu’nda (1989) ödül kazandı. Sonrasında uluslararası ilk çıkışını 1990'da Londra'da, 1991'de Berliner Philharmonie ve Amsterdam Concertgebouw'da, 1994'te Tokyo'da ve 1996'da New York ve Buenos Aires'te yaptı.

Aralarında 50'den fazla keman konçertosunun da bulunduğu olağanüstü zengin repertuvarı ile birçok uluslararası orkestranın gözde konuk sanatçısıdır.

Moskova'daki Tchaikovsky Konservatuarı'nda Igor Bezrodny'nin himayesinde aldığı eğitim, kemana teknik yaklaşımı üzerinde en büyük etkiyi yaratmıştır.

Büyük Çek müzik geleneği, akıl hocası Josef Suk ‘tan çok etkilenmiştir. Teknik mükemmelliği neticesinde W. A. Mozart'ın tüm eserlerini kaydetmiştir.

Yehudi Menuhin, Yo-Yo Ma, Serge Baudo, Valery Gergiev ve Neville Marriner gibi büyük sanatçılar  ile çalışmıştır.

Ivan Zenaty'nin kayıtları her zaman dinleyicilerin ve müzik eleştirmenlerinin beğenisini kazanmıştır. Zenaty'nin 40'ın üzerinde CD'den oluşan kayıtları Telemann, Bach, Mendelssohn, Schumann, Schulhoff, Dvořák ve Grieg'in tüm eserlerini içeriyor.

Halen Cleveland Müzik Enstitüsü'nde ve Kopenhag Kraliyet Müzik Akademisi'nde dersler veren Zenaty, 2019’dan itibaren de  Dresden'deki Hochschule fur Musik'in öğretim kadrosuna katılmıştır.

Ivan Zenaty, New York Armoni Vakfı’nın himayesindeki 1740 yapımı Giuseppe Guarneri del Gesu yapımı keman ile çalmaktadır.

Leoš SVÁROVSKÝ, şef
1961 doğuımlu Çek orkestra şefi Leoš SVÁROVSKÝ Prag Müzik Akademisi'nde son öğrencisi olduğu ünlü profesör Václav Neumann'dan orkestra şefliği eğitimi aldı.

Leoš Svárovský şu anda Nagoya'daki Aichi Merkez Senfoni Orkestrası'nın Konuk Şefi ve Žilina'daki Slovak Sinfonietta'nın Onursal Şefi olarak görev yapıyor. Slovak Sinfonietta ile yurtiçi ve yurtdışında (ABD, Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya, Polonya...) 280'den fazla konser vermiştir. Ayrıca, PKF - Prag Filarmoni , Çek ve Slovak orkestralarında sık sık konuk şeflik yapmaktadır.

Avrupa, ABD, Japonya (her yıl) ve Kore'de konserler vermiş ve birçok orkestra ile işbirliği yapmıştır: Orchestre de Pays de la Lorraine Metz, Mozarteum Orchester Salzburg, Bach Collegium München, Beethoven Orchester Bonn, Stuttgarter Philharmoniker, Residentie Orkest den Haag, RTL Symphony Orchestra Luxembourg, Bruckner Orchester Linz, Orquestra Metropolitana de Lisboa, Shanghai Radio Symphony Orchestra, Radio Symphonie Orkest Utrecht, The Colorado Music Festival Orchestra, Zagreb Philharmonic Orchestra, Seoul Philharmonic Orchestra, vbe Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da dahil bir çok orkestrayı  yönetmiştir.

2000 yılından bu yana Prag Sahne Sanatları Akademisi'nde şeflik dersleri vermektedir.