Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ve Kapadokya Üniversitesi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk Fotoğrafları Sergisi

25 Ekim -11 Kasım 2018

Açılış: 25 Ekim Perşembe, saat 13.00, Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Yerleşkesi

2017 yılında Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde elle renklendirmeleri Osman Aziz Yeşil’e ait geçmişteki bayram kutlamaları ve Atatürk fotoğrafları ile  İnönü Vakfı’nın arşivinden Cumhuriyet’in kazanımlarından olan günümüzün devlet sanatçılarının çocukluk konserlerine ilişkin fotoğraflardan Sevda-Cenap And Müzik Vakfı için  Osman Aziz Yeşil ve Pınar Alpay Yüksel  tarafından derlenen sergi ilk kez 2017 Ekim ayında Vakfın Ankara’da ki sanatsal buluşma noktası And Sanat’ta açıldı.

Sergi afişi olarak kullanılan fotoğraf Osman Aziz Yeşil’in Yalova’dan Ankara ya gelirken Adapazarı yakınlarında bir köy ilk okulunun Cumhuriyet bayramı kutlamasında çekilmiştir.

Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararlar çerçevesinde Talim Terbiye Daire Başkanlığı Milli Eğitim 1990-91 öğretim yılında İnkılap Tarihi kitaplarında kullanılacak fotoğrafların renkli basılması kararı aldı bu kitapları hazırlayan hocalar o zamanlar Film Radyo Tv ile Eğitim merkezinden yardım istediler  FRTEM fotoğraf bölümü öğretmeni  Osman Aziz YEŞİL  fotoğrafların elle renklendirilmesini yapmış ve bunlar kitaplarda kullanılmıştır. Elle renklendirme fotoğraf üzerinde renkli kuru kalemle yapılıp saydam vernikle sabitlenmiştir. Renklendirilmiş  fotoğrafların  negatif filmlere çekimleri yeniden yapılmış daha sonra slayt filme çoğaltılarak Türkiye’deki bütün okullara eğitim materyali olarak dağıtımı yapılmıştır.

Mustafa Kemal’den Cumhuriyet’e Konferansı

25 Ekim Perşembe, saat 15.30, Kapadokya Üniversitesi Mustafa Paşa Yerleşkesi A 1 Salonu

13ncü Anıtkabir Komutanı Emekli Albay Muzaffer Taytak’ın anlatımıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayat hikayesi üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden ışıklı yolun hikayesi.

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde doğumlu Muzaffer Taytak, ilk ve ortaokulu Bolvadin’de okumuş,  1980 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nden, 1984 yılında da Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuştur. Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve Kıbrıs’ta  vatanına hizmet etmiştir.  2012-2015 yılları arasında Anıtkabir Komutanlığı görevlerini yürütmüş olan Muzaffer Taytak ve 2015 yılı 30 Ağustos’unda emekli olmuştur.  Anıtkabir Komutanlığı süresince kamuoyuna mal olmuş pek çok etkinliğin düzenlenmesinde yönetici ve yönlendirici olmuş ve Anıtkabir’de ki hizmetlerinden  dolayı Ankara Kulübü ve TÜSİAV tarafından “Ankara’ya Değer Katanlar” kategorisinde ödüllendirilmiştir.

“Kuleli’den Anıtkabir’e Bir Subayın Anıları” isimli bir kitabı bulunan  emekli albay Muzaffer Taytak, halen Sivil Toplum Örgütlerinin ve eğitim-öğretim kuruluşlarının düzenledikleri etkinliklerde Atatürk’ü ve Anıtkabir’i anlatan konferanslar vermektedir.