2021 Yılı SCA Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası, Cihat Aşkın'ın...

 

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı

2021 YILI VAKIF ONUR ÖDÜLÜ ALTIN MADALYASI
Cihat Aşkın’ın

Vakıf Kurucularından Cevza And Başman’ın anısına 1988 yılında oluşturulan ve her yıl aramızdan ayrıldığı 6 Aralık tarihinde, ülkemizde çoksesli müziğin tanınmasında,  benimsenmesinde ve gelişmesinde olağanüstü katkıda bulunan bir Besteci ve/veya yorumcu, eğitimci, sanat destekçisi ya da kuruma Vakfın ve müzikseverlerin şükranlarını sunmak üzere takdim ettiği  "Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası”nın  35’incisi sahibini buluyor.

Sevda- Cenap And Müzik Vakfı Yönetim Kurulu “Türk ve evrensel müzik kültürünü icralarında harmanlaması, Türk bestecilerinin eserlerinin seslendirilmesinde öncü bir rol üstlenmesi, başarılı uluslararası kariyeri ve kurucusu olduğu orkestralar, akademi ve eğitim projeleri ile ülkemizin müzik kurumlaşmasına katkılarından ötürü”
Keman sanatçısı ve eğitimci Cihat Aşkın’a verilmesini oy birliği ile kararlaştırmıştır.

Cihat Aşkın

İstanbul doğumlu Türk kemancı Cihat Aşkın, hem doğu, hem de batı dünyasına hakim olan ve ayakları dünyanın iki kıtasına basmış bir kültür insanı olarak şekillenen kimliği ile Türk keman okulunun uluslararası temsilcisi olarak tanınmıştır. Keman virtüözü olarak çıktığı konser turnelerinde Kuzey ve Güney Amerika’da, Avrupa ve Asya’da, Afrika’da resitaller ve konserler vermiş, Türk ve evrensel sanatın ürünlerini dünya seyircisiyle paylaşmıştır. Sahne icralarının yanı sıra sayısız radyo ve tv kayıtları, eğitim, konferans ve atölye çalışmaları için davet alan Aşkın aynı zamanda kurumsallaştırdığı eğitim ve sanat kurumları ile çok yönlü ve uluslararası bir sanat adamı olarak takdir görmüştür.

Henüz çok küçükken müziğe olan ilgisini keşfeden ailesi tarafından konservatuara verilen Aşkın olağanüstü yeteneği ve disiplinli çalışmaları ile başarılı bir öğrencilik dönemi geçirerek Prof. Ayhan Turan’ın sınıfından mezun olmuş, ilk resitalini 11 yaşında vermiş, 15 yaşına geldiğinde de tüm Paganini Kaprisler’i çalmış ve Türkiye Cumhurbaşkanlığı Orkestrası ile ilk konserlerini vererek yurt çapında tanınmıştır. Daha sonra Londra’da bulunan Royal College of Music’de Rodney Friend ve The City Univercity’de Yfrah Neaman ile çalışmalarına devam ederek Master ve Doktora programlarını bitirmiştir.

Menuhin ve Flesch yarışmaları dahil ulusal ve uluslarası birçok ödülün sahibi olan Aşkın’a 2002 de Roma Foyer des Artistes, 2009 da The Kennedy Center – altın madalya, 2017 Buenos Aires onur nişanı ve 2021 İKSV onur ödülü tevdi edilmiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 1998’de Doçent, 2006’da Profesör unvanlarını alan sanatçı aynı çatı altında, 1999 ve 2012 yılları arasında Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MIAM) kurucu ve eş-başkanı olarak akademik görevlerini ve sanatsal faaliyetlerini sürdürmüş aynı zamanda 2008-2012 yılları arasında Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın Müdürlüğünü yapmıştır.

Müzik otoriteleri tarafından günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olarak tanınan Aşkın, uluslararası bir keman virtüözü olarak bugüne dek 4 kıta ve 51 ülkede sayısız festivallere katılmış, konserler ve resitaller vermiş, bu konserlerde Shlomo Mintz, Yoel Levi, Raphael Walfisch, Jesus Lopes-Cobos ve Ida Haendel gibi saygın sanatçılarla aynı sahneyi paylaşmış ve dünya basınından övgüler almış bir dünya sanatçısıdır.

Arjantin, Bulgaristan, Çin, İsrail, İsviçre, Macaristan, Polonya, Rusya ve Sırbistan gibi ülkelerde gerçekleştirilen uluslararası yarışmalara jüri üyesi olarak davet edilmenin yanı sıra Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Ortadoğu’da önemli üniversitelere Masterclass ve ders vermeye de davet edilen Aşkın 1999-2011 yılları arasında İsrail, Keshet Eilon Yaz Okulu’nda, 2011-2017 itibarı ile de İsviçre Crans Montana Yaz Okulu’nda fakülte üyesi olarak görev yapmış, İtalya, Hırvatistan, Bosna Hersek’te de yaz ve kış okulları düzenlemiştir.

2001 yılında çocukların erken yaşta müzik estetiği ile tanışmasını sağlamak amacı ile Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) projesini kuran sanatçı müzikte bir devrim hareketi olarak adlandırılan bu hareket ile Türkiye’de ve yakın coğrafya da çok sayıda yetenekli sanatçının sahne kariyerini başlatmıştır. Aşkın aynı zamanda genç sanatçıları desteklemek amacı ile 2007 yılında Aşkın Ensemble’ı kurmuş ve 2017 de Aşkın Academia bünyesinde eğitim faaliyetlerini toplamıştır.

Beste çalışmalarına çok erken yaşta başlayan Aşkın aynı zamanda keman ve çeşitli enstrümanlar için aranjmanlar ve film müzikleri yapmış, 1998 yılında yayınladığı Minyatürler albümü ile kemanı Türkiye’ ye sevdirmiş ve Kalan Müzik ile çalışmaya başlamıştır. Bu sayede birçok Türk eserinin ilk CD kaydını gerçekleştirmiş, 2006 yılında, dünya keman literatüründe bir ilk olan Kreutzer 42 Etüd albümünü yayınlamıştır. Aşkın’ın kayıtları, Kalan Müzik’in yanı sıra Warner Classics, Meridien, CPO, Marco Polo ve Naxos firmalarında da yayınlanmıştır. Aşkın, en son Kalan Müzik ile 2019’da Türk Valsleri kaydını yapmış, ve hem CD hem de LP olarak yayınlanan bu proje  ve çok ses getirmiştir. 

Cihat Aşkın’ın 2019 senesinde İtalya’da kayıt ettiği “Bach solo Sonat ve Partita’lar” ve Schubert’in sonatina’ları, İtalyan Limen Müzik şirketi tarafından CD olarak yayınlanmıştır.

Müzik hayatına kurumsal olarak birçok yapı kazandıran Aşkın 2001 yılında İstanbul Oda Orkestrası’nı kurarak sezon konserlerine başlamış, CAKA eğitim projesi bünyesinde de Türkiye’nin değişik şehirlerinde eğitim konserleri düzenlemiş, 2007 yılından beri CAKA Yaz ve Kış okullarını yurt içi ve yurt dışında düzenli olarak sürdürmüştür. 2013 yılından itibaren ‘Dünyanın Kemanları’ festivalini düzenleyen sanatçı, aynı zamanda kültürel kimliği korumak ve genç sanatçıları desteklemek adına TRT kurumunda 2014 yılından beri düzenli konser ve radyo programları gerçekleştirmektedir.

Yalçın Tura, Ertuğrul Oğuz Fırat, Arda Agoşyan, Oğuzhan Balcı, Kamran İnce ve Hasan Tura eserlerini Cihat Aşkın’a ithaf etmişlerdir. Sanatçı, konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) ve Gaetano Sgarobotto (1924) kemanlarını kullanmaktadır.