2024 Yılı SCA Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası, Hasan Uçarsu'nun
2024 YILI VAKIF ONUR ÖDÜLÜ ALTIN MADALYASI
Besteci ve Eğitimci HASAN UÇARSU’nun
Vakıf Yönetim ve Danışma Kurulu’nun oybirliği ile, Sayın Hasan Uçarsu
“Ulusal bestecilik ekolümüze yaptığı büyük katkılar ile ulusal müziğimizi uluslararası düzeye taşıyan kompozisyon anlayışı ve eğitimci kişiliği” göz önünde bulundurularak,
2024 yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’na layık görülmüştür
Vakıf Kurucularından Cevza And Başman’ın anısına 1988 yılında oluşturulan ve her yıl aramızdan ayrıldığı 6 Aralık tarihinde, ülkemizde çoksesli müziğin tanınmasında, benimsenmesinde ve gelişmesinde olağanüstü katkıda bulunan bir Besteci ve/veya yorumcu, eğitimci, sanat destekçisi ya da kuruma vakfın ve müzikseverlerin şükranlarını sunmak üzere takdim ettiği Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’nın 38.si sahibini buluyor.
Her yıl olduğu gibi Madalya sahibinin hayatı ve çoksesli müziğe katkıları hakkında “Anı Kitabı” bir sonraki ödül töreninde sunulmak üzere hazırlanmaktadır. Madalya sahibi adına bir burs oluşturulmaktadır.
"Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası Sahipleri
İlk kez 1989 yılında Cevat Memduh Altar'a verilen ve bu güne kadar aralıksız takdim edilen bu ödüle ilerleyen yıllarda Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş, Leyla Gencer, Cemal Reşit Rey, İdil Biret ve Suna Kan, Nevid Kodallı, Hasan Ferid Alnar, Ferhunde Erkin, Ferid Tüzün, Prof.Dr.Kamuran Gündemir, Hikmet Şimşek, Faik Canselen, Ayhan Baran, Prof.Dr. İhsan Doğramacı, Ayla Erduran, Gülsin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İlhan Baran, Muammer Sun, Gürer Aykal, H.Ü Ankara Devlet Konservatuvarı, Ertuğrul Oğuz Fırat, Ruşen Güneş, Yalçın Tura, Turgay Erdener, Mehmet A. Başman, Ayşegül Sarıca, Güher & Süher Pekinel, Ersin Onay, Cihat Aşkın, Rengim Gökmen ve Filiz Ali layık görülmüştür.
HASAN UÇARSU (1965*)
Çağdaş Türk kültürünün “dünya” sesleri arasında önemli bir yeri olan Hasan Uçarsu, hayal gücü ve toplumsal vicdan sahibi, kültürlü ve edebi, mütemadiyen araştıran, estetik ve felsefesi incelikle yontulmuş bir insandır.
Ateş Orga
Hasan Uçarsu, yaşadığı coğrafyaya ait sesleri, duyarlılıkları ve değerleri bugünü ve geçmişiyle birlikte kuşatan, toplumsal-insani hassasiyetleri olan, tarihe özel önem veren, güncel estetik ve teknikleri de bu amaç doğrultusunda değerlendiren bir müzik anlayışını kurmaya çalışır.
1965 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğretim yıllarında yarı zamanlı öğrenci olarak İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda müzik eğitimi gördü. Orta ve lise devre eğitimi gördüğü Kadıköy Anadolu Lisesi’ndeki son yılında tanıştığı Muammer Sun’un tavsiye ve desteğiyle bestecilik çalışmalarını tam zamanlı olarak sürdürme kararı aldı. Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı kompozisyon bölümüne Ahmed Adnan Saygun’un öğrencisi olarak kabul edildi. Yüksek Lisans programında Cengiz Tanç ile çalıştı. Konservatuvar öğrenciliği sırasında Cemal Reşit Rey, Bülent Tarcan, İlhan Usmanbaş, Afşar Timuçin ve Ahmet Yürür’den yararlandı. YÖK Bursuyla 1994-1997 yılları arasında bulunduğu ABD’nde George Crumb ve Richard Wernick’in danışmanlığında sürdürdüğü çalışmalarını tamamlayarak Pennsylvania Üniversitesi’nden bestecilik alanında doktora (PhD) derecesi aldı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda bestecilik dersleri vermektedir. Yurtiçi ve yurtdışından saygın müzik kurum ve kuruluşlarının yeni eserler istemekte olduğu bestecinin çalışmaları ödüle değer bulunmakta; uluslararası festivaller ve konserlerde sıkça seslendirilip CD ortamında yayınlanmaktadır.