Left Side Event

Lozan 100. Yıl

Sevgili Dostlarımız,

Lozan Antlaşması 100 Yaşında

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun hukuki belgesi olan Lozan Antlaşması bundan tam 100 yıl önce, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanmıştı...

Lozan Heyeti Başkanı ve yeni Türk Devleti'nin Dışişleri Bakanı İsmet Paşa, vatanın kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal'in kendisine gönderdiği altın dolma kalemle, ayakta, biraz eğilerek, önündeki antlaşmaya imza attı. Yedi dakika sonra, hasta adam haline gelmiş Osmanlı İmparatorluğu tarihe karışıyor ve yeni Türkiye dünyaca tanınmış oluyordu. Genç bir milli devlet, zaferle sonuçlanan savaşların ardından, tam anlamıyla uygar ve bağımsız devletlerin bütün haklarını kazanmıştı. Değişmez sınırlarımız bu anlaşmayla tasdiklendi.

İnönü Vakfı, Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 100. yıl dönümünü çeşitli illerde çeşitli etkinliklerle kutluyor…

‘LOZAN-OLMAK YA DA OLMAMAK BELGESELİ’ 

Güçlü olanlar mı yoksa haklı olanlar mı? Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda imzalanan ve bugüne kadar geçerliliğini koruyan tek anlaşma Lozan’ın hikayesi ‘Lozan 1923 Olmak ya da Olmamak’ adıyla belgesel oldu. Yönetmenliğini Kerime Senyücel’in yaptığı belgeselde Lozan Delegasyonu Başkanı Dışişleri Bakanı İsmet İnönü’nün anıları temel alınarak, değişik ülke ve kurum arşivlerinden elde edilen belgelerle Lozan’ı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Bilsay Kuruç ve Prof. Dr. Seçil Akgün anlatıyor. Belgeselin özgün müziği Derya Köroğlu’na ait.

GÜRER AYKAL’DAN ‘LOZAN MARŞI’

Dünyaca ünlü devlet sanatçımız, orkestra şefi Gürer Aykal da Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu belgesi olarak kabul edilen Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü yılı için bir marş besteledi. Sözlerini Anayasa Mahkemesi Onursal Başkanı Yekta Güngör Özden’in yazdığı marşı Kübra Şenyaylar şefliğinde Koro İstanbul seslendirdi. Eserde piyanoyu ise bir başka besteci Hasan Uçarsu çaldı. Gürer Aykal besteyi; “Lozan büyük bir zaferdir. Müzikte ‘büyük’ün karşılığı majördür. O nedenle Lozan Marşı majör tonda bestelenmiştir” diye anlatıyor. Gürer Aykal, yaptığı besteyi Lozan Anlaşması’nı imzalayan İsmet Paşa’nın kızı, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker’e Pembe Köşk’te sundu. Marş, Lozan Barışı’nın 100’üncü yıl dönümü için ay boyu yapılacak çeşitli etkinliklerde seslendirilecek.

CUMHURİYET YAYINLARI’NDAN ‘100. YILINDA LOZAN’IN ÖNEMİ’ KİTABI

Cumhuriyet Yayınları, '100. Yılında Lozan'ın Önemi” isimli bir kitap yayınladı. Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Dr. Mehmet Alev Coşkun, Onur Öymen ve Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı’nın yazıları bulunan kitabın önsözünü İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan yazdı. Kitapta tarihsel bilinç anlamında Lozan Antlaşması, Lozan Antlaşması’nın ekonomik kazanımlarının bugün açısından önemi, Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politika geleneğinin temeli olarak Lozan Antlaşması, Cumhuriyet devriminin bağımsızlık ilkesinin belgesi olarak Lozan Antlaşması gibi konular yer alıyor.

BÜTÜN KAYNAKLAR HALKA AÇILDI 

Lozan Anlaşması’nın 100. yılı vesilesiyle İnönü Vakfı arşivinde bulunan Lozan ile ilgili tüm belgeler, fotoğraflar, videolar https://lozanantlasmasi.com adresine yüklenerek halka açıldı.

 ETKİNLİK TAKVİMİ:

24 Temmuz 2023, saat 11.30, Anıtkabir programı

İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan’ın Anıtkabir ziyareti, Atatürk ve İnönü mozolelerine çelenk bırakması…

21 Temmuz 2023, Cuma saat 21.00, Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatrosu, Kadıköy, İstanbul

Lozan Marşının ilk seslendirilişi ve belgeselin prömiyeri

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği, İnönü Vakfı’nın katkı verdiği ‘100 Yıllık Barış Lozan İkinci Yüzyıla Doğru’ herkese açık ve ücretsiz olan toplantı saat 21.00’de Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatrosunda. Açılış konuşmasını İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker yapıyor. Ardından “Lozan 1923 Olmak ya da Olmamak” belgeselinin ilk tanıtımı ve Şef Kübra Şenyaylar yönetiminde Koro İstanbul Lozan Marşı’nın dünya prömiyerini yapılacak.

24 Temmuz 2023, Pazartesi saat 16.30 ADD Genel Merkezi, Ankara

Atatürkçü Düşünce Derneği ve İnönü Vakfı, ADD Genel Merkezi'nde saat 16.30’da bir panel düzenliyor. Konuşmacılar İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan ve Doç. Dr. Mehmet Balyemez.

24 Temmuz 2023, Pazartesi saat 18.00, İsmet İnönü Anı Evi, İzmir

Konak Belediyesi ve İnönü Vakfı işbirliği ile saat 18.00’de İzmir İsmet İnönü Anı Evi ve Kitaplığı’nda kutlama töreni yapılacak. 26 Temmuz’da Konak Belediyesi Karikatür Müze’sinde bir sergi açılacak. Sergi 31 Ağustos’a kadar sürecek. İzmir’deki program 26 Temmuzda Smyrna/İzmir Agorası’nda klasik müzik konseri ile sona erecek.

24 Temmuz 2023, Pazartesi saat 18.30. İnönü Müze Evi, Heybeliada, İstanbul

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Adalar Belediyesi ile ortaklaşa ve Şişli Belediyesin’in katkılarıyla her sene Heybeliada İnönü Evi’nde gerçekleştirilen anmanın bu yılki konuk konuşmacısı Başkent Üniversitesi Prof. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Seçil Karal Akgün. Kübra Şenyaylar yönetiminde Koro İstanbul, Gürer Aykal’ın bestelediği Lozan Marşı’nı seslendirecek ve mini bir konser verecek.

24 Temmuz 2023, saat 18.00, Osman İnci Müzesi Sanat Galerisi, Edirne

Edirne’deki Osman İnci Müzesi Sanat Galeri’sinde İnönü Vakfı katkılarıyla “1923 Karikatürleriyle Lozan Barış Antlaşması” sergisi açılıyor. Sergi 1 Eylül’e kadar sürecek. Sergi açılışı saat 18.00’de olacak ve açılış konuşmasını Prof. Dr. Osman İnci yapacak. Konu “Lozan ve Karaağaç”

24 Temmuz 2023, Pazartesi saat 20.30, İsmet İnönü Parkı, Çankaya, Ankara

Çankaya Belediyesi, İnönü Vakfı ve Sevda Cenap And Müzik Vakfı işbirliği ile İsmet İnönü Parkı’nda saat 20.30’da ‘Lozan Barış Antlaşması 100.Yıl Kutlama Programı’ yapılacak. Açılış konuşmalarını Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan’ın yapacağı toplantıda, Ece Bilgehan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Lozan Konferansı Animasyon Filmi’ ve Kerime Senyücel’in yönettiği ‘Lozan 1923 Olmak ya da Olmamak’ belgeseli gösterilecek. Tören, bestesini Gürer Aykal’ın yaptığı Lozan Marşı ile marşlarımızın Şef Tayfun Ünver yönetiminde ki SCAMV Çatısı altında toplanan Ankara’nın amatör çoksesli korolarından oluşan Lozan Antlaşması 100. Yıl Korosu’nun konseri ile sona erecek.

25 Temmuz 2023, saat 10.00, Bomontiada Galeri, Şişli, İstanbul

25 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında Şişli Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İnönü Vakfı katkılarıyla Bomontiada Galeri’de Lozan Barış Antlaşması’nın temel aşamalarını ve yüz yıllık kazanımlarını tarihi belgeler, fotoğraflar ve haritalar ve tanıklarla ele alan "Barış Yüzyılı" sergisi açılacak. Sergi saat 10.00 ile saat 20.00 arası gezilebilecek.

26 Temmuz 2023, saat 18.00, Bomontiada 4.Kat, Şişli, İstanbul

26 Temmuz’da Bomontiada 4.Katta ‘Barış Yüzyılı’ paneli yapılacak. Konuşmacılar; Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Akademisyen İlber Ortaylı, Emekli Büyükelçi Mustafa Oğuz Demiralp, İsviçre Ankara Büyükelçisi Jean Daniel Ruch ve İnönü Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Bilgehan.

27 Temmuz 2023, Perşembe saat 18.00, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi, Menteşe, Muğla

Muğla Belediyesi ve İnönü Vakfı işbirliği ile ‘100. Yılında Lozan Sergisi’ açılıyor. Saat 18.00’deki açılış töreni konuşmacıları Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan. Yönetmenliğini Kerime Senyücel’in yaptığı “Lozan 1923 Olmak ya da Olmamak” belgeseli ve Ece Bilgehan’ın yönetmen olduğu “Lozan Konferansı animasyon filmi” gösterimi ve Gürer Aykal’ın bestesini yaptığı Lozan Marşı dinletisi olacak.

 ETKİNLİKLER İLE İLGİLİ TÜM PROGRAMLARA ERİŞMEK İÇİN:

https://www.ismetinonu.org.tr/lozan-antlasmasinin-100-yildonumu-etkinlikleri/